Областният управител на Плевен им съобщи официално намеренията на държавата

Изграждането на бежански лагер в плевенското село Телиш провокира гражданско неподчинение. Недоволни от абсолютната тайна, в която се е извършвало оборудването на поделението за бежанци, жителите на селото блокираха главния път София - Плевен за три часа.

 

Блокадата падна едва, след като областният управител на Плевен им съобщи официално намеренията на държавата.

 

Хората обаче категорично се обявиха против настаняването на бежанци и заплашиха с нова блокада. В резултат на това работата в поделението беше спряна.

 

Във вторник предстои в селото да дойдат представители на Вътрешното министерство и Агенцията за бежанците, които да разяснят какво ще се случи с плановете за лагер.

 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви, че в Телиш в момента се прави само проучване за изграждане на център от закрит тип. Ако той бъде изграден, министърът гарантира, че хората в него няма да го напускат и да застрашават сигурността на живеещите в района. Утре Йовчев ще бъде в селото на проверка.

 

Междувременно днес той представи пред премиера план за овладяване на бежанската вълна.


Той предвижда броят на нелегално преминаващите южната ни граница да намалее 3 пъти. Трикратно трябва да скочи и броят на хората, които българските власти връщат принудително в родината им.


Предвижда се да се увеличи капацитетът на Агенцията за бежанците, така че ведомството да е в състояние да се произнася по случаите на над 150 души на ден. В плана е заложена и кампания за насърчаване на доброволното връщане на имигрантите. Министър Йовчев уточни, че това може да стане и с малки суми пари.