Намалението за катализатор постепенно ще отпадне

Бюджетната комисия в парламента гледа на второ четене промените при местните данъци, които ще засегнат данъка за старите автомобили.

 

Досега с 50% намаление на данъка се ползваха собствениците на всички автомобили, снабдени с катализатори. Депутатите искаха това да отпадне и облекчение да има само за колите, които отговарят на екологичните критерии от евро 3 до евро 6.

 

Такава промяна обаче означаваше, че над 1 млн. собственици на автомобили ще плащат двойно повече, отколкото са плащали досега, защото няма да се ползват с никакви облекчения.

 

Затова на второ четене в бюджетна комисия народните представители решиха друго – намаление за тези автомобили все пак ще има, но то ще бъде доста по-малко и поетапно ще отпада.

 

Собствениците на автомобилите, снабдени с катализатори, но неотговарящи на еко стандартите, през 2014 г. ще плащат с 30% по-малък данък, през 2015 г. облекчението ще е 20%, а през 2016 – 10%. Така на практика то ще отпадне през 2017 г.

 

Още от догодина собствениците на стари автомобили ще плащат повече, отколкото досега.

 

Другата идея остава същата – собствениците на автомобили, които отговарят на евро критериите 3 и 4, ще плащат с 40% по-малък данък, а онези, които отговарят на евро 5 и 6, ще се ползват с 50% облекчение.