Броят им е спаднал почти двойно за последните пет години

Бездомните кучета в София са над 6 000. Броят им е спаднал почти двойно за последните пет години. Данните са от мащабно преброяване на Столичната община и Фондация „Четири лапи”. 

 

Точният брой на бездомните животни днес е 6635. Или с други думи - на 200 софиянци се пада средно само едно безстопанствено куче. Все още обаче има стопани, които изхвърлят домашните си любимци на улицата и така подхранват броя на бездомните. Това често се случва в крайградските райони. Оттам след това животните мигрират и към други части на столицата. 

 

Категорично обаче в София вече няма свръхпопулация на бездомни кучета. Такъв е коментарът на специалистите.

 

Преди пет години по улиците на София е имало над 11 хиляди безстопанствени кучета. Днес за свръхпопулация не можем да говорим. 

 

Преброяването отчита, че най-много бездомни животни скитат по улиците на районите в периферията на града. Сравнително най-малко безстопанствени кучета има из централните части на София.

 

В районите „Витоша”, „Триадица” и „Красно село” е отчетен най-сериозен спад в популацията през последните пет години. В „Триадица” например броят на бездомните кучета от 700 се е свил до едва сто.

 

В централните части на София кучетата са предимно застаряващи животни, които нямат навик да обикалят от квартал в квартал, се отбелязва още в проучването. А в крайните квартали все още е масова практика стопаните да пускат домашните си кучета свободно на разходка.

 

Принос за намаляването броя на бездомните кучета е предприетата от Столична община още през 2006 година кампания за кастрация. Така в момента от всичките 6635 кучета, кастрираните са над 2500. 

 

Сред препоръките към общината, освен продължаването на кастрацията, са още редовното сметоизвозване, контролът върху домашните животни и насърчаване на регистрацията.