Пътните полицаи ще проверяват за оборудването на колите за зимни условия

Започва националната превантивна кампания на полицията „Зима“. Целта е да се намалят предпоставките за пътни инциденти през есенно-зимния сезон.

 

Полицаите ще проверяват дали автомобилите са оборудвани за зимния сезон. Ще се следи за изправност на чистачките и светлините, за антифриз и зимна течност за чистачките, както и отговарят ли грайферите на гумите, на зимните стандарти. Ще се проверяват и колоездачите, и каруците за светлоотразители. Акцията на КАТ ще продължи до края на ноември.

 

Експертите по пътна безопасност препоръчват да не чакаме последния момент, за да подготвим автомобилите си за зимата. Неизправните и нерегулирани фарове например повишават риска.

 

За нашата сигурност и безопасност на пътя по време на зимния сезон е добре да проверим няколко неща, като започнем с антифриза. Ако не сме го проверявали миналата зима - сега е моментът. Препоръчителният срок за смяна е две години или 50 000 километра. "На бензиностанциите продават едни специални колби, които можем да замерим и сами, до каква минусова температура ни е охладителната течност, ако не е - доливаме концентрат", казва Валентин Иванов.

 

Той е зад волана повече от 30 години. За него зимната подготовка е въпрос на инстинкт за самосъхранение. Следващата стъпка е да проверим акумулатора. "Държи ли ток, няма да имаме проблеми. Но, ако не държи ток, независимо от неговия срок на годност, трябва да бъде подменен", категоричен е той.

 

Продължаваме с течността за чистачки. Трябва да изберем такава, която не замръзва при минусови температури. Добре е да сменяме чистачките поне веднъж годишно.

 

Важни са и светлините. "По-всяко време на годината трябва да бъдат изправни и фаровете и стоп-светлините, за да може ние да виждаме и нас да ни виждат", добави опитният шофьор.

 

И не на последно място: "Зимата си е за зимни гуми. Те са по-меки, при ниски температури стават нормални на твърдост и позволяват по-добро спиране", казва Валентин. По закон минималната дълбочина на грайферите трябва да бъде не по-малка от 1,6 милиметра.