Датчаните и финландците употребяват само по четири подобни торбички на година

Хората в страните от ЕС изхвърлят в природата годишно над 8 милиарда найлонови торбички. Резултатът от това е пагубен. Затова Брюксел възнамерява да намали употребата на тези торбички с 80%, информира Дойче Веле, цитиран от БГНЕС.


„Проблемът е толкова голям, че размерите му изобщо не могат да бъдат обхванати”, обяснява Бенямин Бонгард от Съюза за опазване на околната среда в Германия NABU.


От над 10 години насам учените се опитват да установят замърсяването на океаните, изследвайки мъртви птици и риби. В стомасите на мъртвите животни, които изплуват край бреговете на водните басейни, се откриват средно по 31 пластмасови късчета. Именно тези цифри карат учените да твърдят, че на всеки квадратен километър водна повърхност се падат по близо 18 000 късчета пластмасови отпадъци.


„Много пластмасови продукти се разлагат едва след 450 години. Над 80% от всички торбички се изхвърлят от хората на сушата, а те могат да се разнасят от вятъра на огромни разстояния”, посочва Бонгард.


Употребата на найлоновите торбички държавите-членки на ЕС е твърде различна. Например, датчаните и финландците употребяват само по четири подобни торбички на година. Жителите на Полша, Португалия и Словакия обаче се нуждаят от повече от 450 броя. Германия се намира в средата на класацията с употреба от средно около 70 торбички на човек годишно.