Общо в лагера има над 1100 при капацитет на фургоните 450 души

Бежанският лагер в Харманли вече е и палатков. Стотици хора са настанени във военните съоръжения без ток, вода и храна. Общо бежанците в лагера са над 1100 при капацитет на фургоните 450 души.


Вече седмица в Харманли освен във фургони бежанци се настаняват навсякъде, където може да се постави легло. Днес следобед броят на обитателите на лагера беше 1103. Мохамед Хюсеин живее вече шести ден в палатка заедно с още 8 души – неговото семейство и братовчедите му.


„Дойдохме с единственото желание да намерим безопасност. А тук живеем отвратително в тези палатки. Дори се замислям дали не е по-добре да сме във войната в Сирия, отколкото тук. Условията тук са повече от мизерни. Няма отопление, вода и дори светлина”, обяснява Мохамед Хюсеин.


В тези палатки в момента живеят по 9-10 души. Основното им притеснение е как ще издържат на студеното време.


„Не можем да живеем в палатка. Утре ще дойде зимата, децата ще се разболеят. Искаме повече внимание от българското правителство. Децата ни ще умрат от студа”, притеснява се Мохамед Хюсеин.


На метри от палатките и фургоните, стегнатите за столова и приемна помещения също вече са превърнати в спални. Там живеят по 50-60 души, които заедно с останалите 1 000 ползват общите бани и тоалетни в сградата.


От Държавната агенция за бежанците обясняват, че пари за по-добри условията няма. Все пак до дни се очаква в лагера да има поне ток, а с помощта на местни фирми почти всеки ден си осигурява топла храна.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов