Обвиняемият поиска съдът да промени мярката, като го освободи от ареста

Повдигнаха второ обвинение на 16-годишния ученик от Пловдив, който намушка 12 пъти с нож съученика си. Иван Генчев е обвинен, че след кървавата свада е откраднал от дома на пострадалото момче портфейл с 350 лева. Задържаният ученик поиска днес съдът да промени мярката му като го освободи от следствения арест.

 

16-годишният Иван Генчев не се яви в съда, въпреки че днешното дело бе образувано по негово искане. „Не се чувства добре. Съжалява, разбира се. Съжалява и му е много тежко, бъдете сигурни”, каза адвокатът на ученика Константин Давчев.

 

Според психиатричната експертиза, която съдът днес прие, Иван съзнателно е нападнал Искрен и го е намушкал 12 пъти с кухненски нож в дома му. Не е действал под влиянието на упойващи вещества, гласи заключението на експертизата.

 

На въпроса дали е имало установена употреба на алкохол и наркотични вещества, апелативният прокурор Андрей Атанасов отговори, че е назначена експертиза в НИКК София, която ще каже имало ли е употреба на алкохол и наркотични вещества. „По негови думи не е имало употреба на алкохол. Пушили са цигари. Иззети са фасовете да се установи дали е имало марихуана вътре или само тютюн”, допълни Атанасов.

 

Според прокуратурата двете момчета се скарали заради конзолна игра, който Искрен дал на Иван да продаде, но не получил парите си. След кратко заседание съдът окончателно реши да остави за постоянно в ареста 16-годишния Иван. Все още в болница, в критично състояние е пострадалият Искрен. Следващите пет дни са особено рискови за живота му, съобщиха лекарите.

 

Репортер: Благой Бекриев