След валежите идва и северозападният вятър, който ще донесе по-хладен въздух

В сряда през страната ще премине студен атмосферен фронт със силни ветрове до 90 – 100 км./час и валежи до 50- 60 литра на квадратен метър. Затова и в много области е обявен жълт код, а в Кърджали и Смолян – оранжев.


Облачността над страната ще бъде значителна и преди обед ще духа силен южен вятър, а в южните райони ще вали и дъжд. Следобед валежи ще започнат и в Западна България, като до вечерта ще стигнат и Източна. След валежите идва и северозападният вятър, който ще донесе по-хладен въздух.


Температурите сутринта ще са между 9 и 14 градуса, а следобед - от 17 до 22 градуса. В планините от сутринта ще вали над Рило-Родопската област, по-късно и над Стара планина. Дъждът по високите върхове ще премине в сняг.


Жителите на градче, югоизточно от Амстердам станаха свидетели на редкия за Европа феномен – торнадо. То изкорени дървета и нанесе щети на сгради в бизнес парк, но ранени няма. Торнадото се образува по студения фронт, който вчера и днес премина през Централна Европа, а утре сутринта вече ще е над Източна - от Прибалтика до Балканите.


През деня на полуострова ще е ветровито, облачно и дъждовно и от северозапад ще проникне студен въздух.


В четвъртък у нас само  отслабващият вятър ще напомня за преминаването на фронта – валежите бързо ще спрат и облаците ще намалеят.


В петък, събота и неделя ще е слънчево с температури около 20 градуса. Възможни са сутрешни мъгли.


В неделя следобед от запад ще се заоблачи и в понеделник над Западна и Централна България ще вали дъжд, в планините – и сняг.


Повече за времето през следващите дни, може да откриете на sinoptik.bg