На много места в страната ще превалява и дъжд

След като дълго се радвахме на слънчево време, днес вече ще ни бъдат нужни чадъри.

 

Сутринта на много места в страната ще е ветровито, а повече облаци има над западните и южните райони. На места в Рило-Родопската област превалява слаб дъжд. През деня с валежи и силен вятър през страната ще премине студен атмосферен фронт

 

Затова и в много области е обявен жълт, а в Кърджали и Смолян – оранжев код за опасни метеорологични явления.

 

Облачността ще бъде значителна. Преди обед ще духа силен до бурен южен вятър с пулсове до 90–100 километра в час, а в южните райони ще вали и дъжд. Там се очакват количества до 50-60 литра на квадратен метър за денонощието. Следобед валежи ще започнат и в Западна България, като до вечерта ще стигнат и Източна. През втората половина на деня вятърът ще се обърне от северозапад и с него ще започне да навлиза по-хладен въздух.

 

Сутринта обаче заради южния вятър температурите са все още доста високи - от 12-13 градуса във Видин, София и Пловдив, до 18-19 в Предбалкана и Югозападна България.

 

Максималните показания на термометрите няма да се различават съществено от сутрешните. Очакват се стойности между 17 и 22 градуса, на север от Стара планина до 23-24.

 

В четвъртък валежите бързо ще спрат, облаците ще намалеят и вятърът ще отслабне, но ще остане хладно. В петък, събота и неделя ще е слънчево с температури около 20 градуса. Възможни са сутрешни мъгли. В неделя следобед от запад ще се заоблачи и в понеделник над Западна и Централна България ще вали дъжд, а в планините – и сняг.

 

Повече за времето във вашия град може да намерите на Sinoptik.bg.