Правителството ускорява екстрадирането на нелегалните имигранти без статут на бежанци

Над 20 млн. лева ще ни струват бежанците тази година, заяви премиерът Пламен Орешарски. Той поясни, че част от средствата ще бъдат осигурени от Европейския съюз. Засега е ясно само, че страната ни ще получи близо 5,5 млн. евро от фонда за подпомагане на бежанците.

 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев обяви план от 7 мерки за справяне с бежанската криза. Сред тях са изграждане на преграда по границата ни с Турция, както и законодателни промени, които да улеснят екстрадирането на част от нелегалните имигранти.

 

Засега бежанците у нас са около 10 000. Не се наблюдава увеличаване на престъпността заради тях, категоричен е Йовчев.

 

Нелегалните емигранти трябва да бъдат екстрадирани и това е от важните задачи в този план”, каза министър-председателят. „Работим по отстраняване на няколко затруднения в тази насока. В следващите месеци ще ускорим и ще се опитаме в максимална степен да екстрадираме тези емигранти, които нямат да получат статут на бежанец”.

 

„Тенденцията е такава, че миграционният натиск не намалява, дори на моменти се увеличава. Около 3 500 нелегални емигранти са задържани в последния месец. Прехвърлен отдавна е капацитетът на местата за настаняване”, коментира вицепремиерът Йовчев.

 

Още по темата очаквайте утре в „Здравей, България”. Гост ще бъде вътрешният министър Цветлин Йовчев.