Според животновъда Стефан държавата пречи

На фона на протестите на животновъди, в русенското село Пиргово един от тях все още не е изгубил надежда, но твърди, че проблемите в бранша са на път да съсипят всичко, което е изградил до момента. Стефан е категоричен, че в тази работа пари няма и държавата не помага, а пречи.


Стефан Симеонов отглежда 260 овце и практиката му показва, че дотациите са нужни не през декември, а през юни.  


„Защото тогава и сено можеш да събереш, и зърно можеш да закупиш, и дори и бали да си купиш. Цената тогава е друга, сега е друга. През юни, ако отидеш да си я вземеш дори и от нивата, можеш да си я вземеш на 2,50-3 лева, а сега е вече 5 лева”, обясни ни Стефан.


Животновъдът разказва, че субсидиите не само се бавят, но засега са и наполовина


„В момента държавата даде едва 18,50 лв. за изхранването на 1 овца. Надяваме се да получим и другите, както обещаха. Но тогава ще бъде твърде късно. В момента много хора си продават животните, защото не могат да ги изхранят. Няма с какво да си купят храна за зимата”, твърди животновъдът. 


Ако практиката не се промени, хората у нас няма да ядат качественото българско месо, категоричен е Стефан. Според него субсидирането  е лошо и на практика съсипва бизнеса на тези, които отглеждат животни за месо. 


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Олга Василева