Зад идеята застават представители на шестте официални вероизповедания у нас

Специални регулировчици ще пазят децата около училищата. Те ще носят необичайно облекло, а в ръцете си ще държат и огромни предупредителни знаци. Новите регулировчици обаче няма да са служители на полицията, а родители на ученици, охранители или пък дълготрайно безработни.

 

Представители на шестте официални вероизповедания у нас се събраха около една маса, обединени от обща мисия. А тя е – жертвите на пътнотранспортни произшествия да станат по-малко. Особено около училищата.

 

Всичко започва миналата година, когато от КАТ отправят молба към представителите на всички вероизповедания на 18 ноември да отслужат молебен за загиналите в пътнотранспортни произшествия. Молбата се повтаря и тази година. Религиозните лидери обаче са решени да не спрат дотук.

 

Още през следващата седмица всички родители на ученици от 1 до 4 клас в София ще получат листовки с правила как децата им безопасно да стигнат до училище. След това около училищата в пиковите часове ще заработят и специални регулировчици:

 

Възможно е ролята да поемат и дълготрайно безработните, които са задължени да полагат 14 дни общественополезен труд. Мярката вече се приема с ентусиазъм. Особено около училища като 32-ро СОУ в София, където движението е особено натоварено.

 

Освен от Съвета на религиозните общности инициативата ще бъде подкрепена и от Дирекция „Вероизповедания”, Министерството на образованието и не на последно място – КАТ. Очаква се инициативата да започне след 18 ноември.

 

Повече за идеята ще научите от видеото.