Монументът осъмна боядисан в розово с надписи "БКП-позор!" и "Кой?"

Блогърът и активен участник в антиправителствните протести Асен Генов е задържан в 3-то РПУ заедно с още петима души. Това съобщи самият той в профила си във Фейсбук. Информацията пред Нова телевизия потвърди и съпругата му. Арестуваните са четирима мъже и две жени.

 

От МВР уточниха, че причината за ареста е изрисуването със спрейове на паметника пред централата на БСП на ул. „Позитано” 20 в София, който осъмна, оцветен с розов и лилав спрей. В основата е изписано посланието „БКП – Позор!”, както и знаковият за протестиращите въпрос „Кой?”.

 

Режисьорът Нидал Алгафари коментира в студиото на „Здравей, България”, че паметникът всъщност представя партизаните, които символизират решителността на тогавашните комунисти да превземат властта. Монументът е бил изграден по времето, когато на това място е била централата на българските фашисти. „Момчетата явно са искали да се направят на интересни – получило им се е. Но това все пак е паметник, не може да отидеш да изрисуваш лицето на Мона Лиза, просто защото така си решил”, каза той. 

 

Йовчев”Това е вандалски акт, който е недопустим”„В зависимост от резултата от установената проверка ще се вземе и решение за санкциите към извършителите. При всички положения това е вандалски акт, който е недопустим, категоричен бе вътрешният министър Цветлин Йовчев. 

 

Четирима от задържаните за "боядисването" на скулптурата пред "Позитано" 20 тази нощ са членове на ДСБ. Това се посочва в съобщение на партията, която подкрепя действията на задъжаните. Реформаторският блок им е осигурил адвокатска защита.

 

„След като толкова месеци не ни чуват, трябва да търсим всякакви форми и начини да бъдем чути и категорично заставаме зад това действие – това не е паметник , а скулптура, и е чест за нея да ѝ обърнем внимание. За нещо подобно да бъдат арестувани е въпрос на чест”, каза Жюстин Томс от „Протестна мрежа”.

 

Повече по темата гледайте във видеото.