Дълговете на държавата ще ни натоварят с още 2500 лв. годишно

В публикация от в. „Сега” се коментира, че Бюджетът за 2014-а ще струва 4494 лв. на всеки данъкоплатец. Дълговете на държавата ще ни натоварят с допълнителни 2500 лв.

 

Икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика обясни в студиото на „Здравей, България” какво реално ще трябва да плащаме на държавата. „Наистина сумата, която всички данъкоплатци ще трябва да платят, е 4494 лв. Работещите плащат много повече. Това е средната сума, която всеки от нас ще трябва да плати”, каза Ганев.

 

„При някои може да скочи и над 10 000 лв. Миналата година сумата беше доста по-ниска. Тази година е така, защото са заложени много повече приходи, ръст на икономиката и потреблението. Няма намаление на данъчното бреме, акцизите дори се покачиха”, допълни той.

 

Основният разход ще е за социални пенсии и помощи – 1500 лв. Администрацията също ще ни струва по 261 лв. на година.

 

2500 лв. в края на годината ще бъде дължимата сума, независимо, че сме си платили сметките. Буферът за дефицит изчезна, ще трябва ние да плащаме дълга, който продължава да расте. Голямото плащане ще дойде през ДДС акцизи. Далеч по-малка част е прякото облагане. Осигуровките също са голям фактор – почти 1/3 от заработените ни пари отиват за тях.

 

„Сметнал съм, че всеки изряден данъкоплатец губи 50% от заработеното в данъци. По тези сметки най-важното е, че структурата на бюджета е безкрайно нединамична. Ако искаме да се провежда някаква политика, трябва да се провеждат и реформи, иначе просто си плащаш пенсии и заплати и не можеш да мърдаш. Трябва малко да излезем от пристрастяването към дефицита”, завърши специалистът.

 

Цялото интервю може да гледате във видеото.