Бисеров и синът му извършвали редица съмнителни преводи на големи суми към офшорни фирми

Христо Бисеров е разследван за пране на пари и данъчни престъпления. Досегашният втори в ръководството на ДПС е бил проверяван от спецагентите на ДАНС, които установили, че Бисеров и доведеният му син Ивайло Главинков извършвали редица съмнителни преводи на големи суми в долари и евро към офшорни фирми. 

 

Справката за съмнителните финансови операции на вече бившия заместник-председател на ДПС и на Народното събрание са изпратени на Софийската градска прокуратура, където вече е започнало разследване. 

 

Три дни след като Христо Бисеров подаде оставка като заместник-председател на Народното събрание и се оттегли изцяло от политиката, стана ясно, че е възможно да бъде обвинен в пране на пари, данъчни престъпления и документна измама. Докато все още е бил вторият по ранг в ДПС, агенти на ДАНС са проверявали Христо Бисеров и сина му. 

 

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че в сряда в прокуратурата е подаден доклад на ДАНС по казуса. „Постъпил е сигнал и информация, която е класифицирана, ясно е, че тази информация подлежи на преценка. Справката е за финансови и данъчни престъпления”, обясни Цацаров.   

 

Минути след изказването на главния прокурор депутатите гласуваха и приеха оставката на Христо Бисеров, а прокуратурата излезе с прессъобщение. В него се казва, че в държавното обвинеие са получили данни за извършването на парични преводи в различни сметки в чужбина, направени от Христо Бисеров и сина му Ивайло Главинков. 

 

Последвали са срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към офшорни фирми на Сейшелските острови. Затова прокурорите са образували досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков, както и за документно престъпление – представяне на невярна декларация пред Сметната палата, само срещу Христо Бисеров.

 

Цацаров заяви, че няма представа дали оставката на Бисеров е свързана с тази проверка и обясни, че не го интересува, тъй като при установени нарушения, ако Бисеров не си е бил подал оставката, главният прокурор сам е щял да поиска сваляне на имунитета му.

 

От прокуратурата са разпоредили пълни данъчни проверки на Христо Бисеров и сина му, както и на няколко търговски дружества. От регистрите става ясно, че доведеният син на Бисеров –Главинков, от години работи в сферата на енергетиката и има фирми, свързани с фотоволтаични инсталации. 

 

Заради подозренията за пране на пари от прокуратурата са поискали и разкриване на данъчната и банковата тайна, както и информация от поне две европейски държави за банковите сметки, движението на суми по тях, извършването на преводи и източниците на доходи на досегашния заместник-председател на Народното събрание и сина му.