Блогърът беше задържан във връзка със скулптурата пред централата на БСП, която беше боядисана

Тази сутрин скулптурата пред централата на БСП осъмна боядисана. Веднага след акцията бяха арестувани 6-ма души – блогърът и активен участник в антиправителствените протести Асен Генов и партийни активисти.

 

Генов беше задържан през целия ден в столичното 3-то районно управление, но малко преди 19:00 часа беше освободен. Към него няма предявени обвинения. Бил е разпита. 

 

„Бъларското общество трябва да мине през дискусия, която да затвори веднъж за винаги страницата на тоталитарното наследство. Въпросът е не кой изрисува паметника, а кой предложи Пеевски”, заяви Генов пред журналисти. 

 

Задържана е все още Цветелина Сърбинска, но адвокатите й очакват скоро да бъде освободена. 

 

„Искам да попитам, ако съберем пари да командироваме господин Асен Генов в Сан Франциско, за да рисува върху скулптурата на Атанас Далчев срещу Голдън Гейт моста, дали ще го арестуват американските власти според вас?”, попита депутатът от „Коалиция за България” Антон Кутев. „Ние като общество трябва да реагираме, не законът. Законът може би, това е работа на вътрешния министър да прецени какви са мерките. За мен трябва да реагира обществото, защото това е духовна ценност”.  

 

Според Жюстин Томс от „Протестна мрежа” след като толкова месеци на протести не са били чути, трябва да се реагира по някакъв начин.

 

„Това не е паметник, а скулптура и е чест за нея да й обърнем внимание. За нещо подобно да бъдат арестувани е въпрос на чест”, заяви Томс.