Причината е забраната на общината за свободното предвижване на каруците по улиците на града

Каруцарите в Пловдив се вдигат на бунт и готвят блокада на града. Поводът е въведеното от местната власт ограничение да се движат свободно из улиците. Казват, че с новата наредба общината обрича близо 400 семейства на глад.


За Димитър от пловдивския квартал „Столипиново“ конят и каруцата са смисълът на живота му. С тях издържа трите си деца, които са ученици и казва, че, семейството му ще умре от глад, ако не излиза с коня по улиците.


На ден от превози с каруцата Димитър изкарва между 10 и 15 лева. Като част от парите отиват за храна на коня. Това, което прави, е да извозва строителни отпадъци, да почиства мазета и тавани.


На много от каруцарите полицията вече е конфискувала каруците, тъй като са без регистрация и са извършили нарушения по пътищата. 


Христо Димитров е единственият в квартала, който има книжка да управлява превозно средство с животински впряг. Документът му е още от 1964 година и въпреки това няма право да тръгне с каруцата по улиците на града. Каруцарите вече събират подписка за отмяна на общинската забрана и следващата седмица готвят протест. Заканват се да блокират всички улици и да не пропускат нито автобуси, нито коли.


Основният мотив на забраната за каруците е това, че пречат на движението и често с тях се извършвали незаконни действия, обясниха от общината.


Пълната забрана за движение на каруците влиза в сила от понеделник.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев