Последиците ще бъдат тежки за парламента и ДПС, заяви журналистката

„Христо Бисеров ще запази много, много дълго мълчание”, заяви журналистката Валерия Велева в предаването „Здравей, България”.

 

Велева обясни, че службите са имали от преди една година информация за финансовите трансфери на Бисеров. Преди една година шеф на ГДБОП беше Станимир Флоров. Тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов също е знаел.

 

Въпросът е защо нищо не е правено. Дали след като е дошла информацията от чуждите партньорски служби, е оставена да прашасва в някоя папка, или е оставена, за да бъде държан Бисеров на каишка”, коментира Велева. 

 

Според нея има възможност при идването на новото ръководство и инвентаризацията на документите, да са я видела тази папка. При цялото напрежение в обществото, фокусирането върху политиците и информацията отвън това не можело да остане скрито. 

 

Велева коментира, че е много смела теорията, изказана от журналиста Григор Лилов, Христо Бисеров да е имал връзки с ислямистки движения и оттам да са парите му. 

 

„Не мога да дам обяснение откъде са му парите. Сега излизат сметките на сина му и се вижда, че са свързани с фотоволтаици, със зелената енергия, а там вървят много големи финансови потоци”, заяви Велева. 

 

По думите й обаче от ДПС са изключително притеснени от скандала.

 

„В политиката няма личен проблем, няма личен въпрос”, заяви Велева. По думите й не може да има криене зад личен въпрос по тази информация. 

 

Що се отнася до вътрешния министър Цветлин Йовчев, Велева заяви, че вероятно не е знаел, че от ДАНС са дали информацията на прокуратурата.

 

„Това означава, че председателят на ДАНС играе някаква собствена игра, за която вътрешният министър не е бил информиран”, заяви Велева.

 

По думите й има теч на информация, а това значи, че има зависимости. „За това трябва да отговори г-н Писанчев. Той трябва да обясни защо не е информирал министъра”, допълни тя. 

 

Според Валерия Велева политическите последици ще са тежки за парламента, мнозинството и ДПС, както и за имиджа на страната ни.