Постът се оваканти от Христо Бисеров, който подаде оставка

На извънредното заседание във вторник се очаква депутатите да изберат зам.-председател на Народното събрание, информира БГНЕС.


Припомняме, че постът се оваканти от Христо Бисеров, който вече не е депутат. Прокуратурата образува досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу вече бившия депутат от ДПС и зам.-председател на НС Христо Бисеров.

 

Няколко дни по-рано главният прокурор Сотир Цацаров получи справка от ДАНС, съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система. Информацията се отнася за лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

 

Получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри Бисеров и Главинков.


Последвали са извършване на влогове, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови).


57-годишният Бисеров бе депутат в периода 1991 - 2000 и от 2005 - 2009 година. Той бе главен секретар на СДС от 1994 до 2000 година и бе наричан "сивият кардинал" в СДС. През 2000 година призовава тогавашния премиер Иван Костов да подаде оставка. През 2005 година отново влиза в НС като представител на Движението за права и свободи.