Самият Димитър Гогов все още не е уведомен за това

Шефът на "Булгаргаз" Димитър Гогов изненадващо е освободен от поста изпълнителен директор. Новината потвърди за Нова самият Гогов. 

 

Около 13 часа за рокадата информираха и от Министерството на икономиката. От ведомството уточниха, че Гогов ще продължи да изпълнява длъжността си до излизане на решението от Търговския регистър, което вероятно ще се случи следващата седмица. Едва след това ще бъде оповестено името на наследника му.

 

По неофициална информация това е Шишман Чаушев, бивш регионален директор в НАП - Видин. Опитите на репортерите ни да го потърсят за коментар останаха без резултат. 

 

Димитър Гогов уточни пред Нова, че в Търговския регистър е подадено заявление за смяната, но допълни, че няма представа какви са причините и никой не го е информирал официално за това. 

 

От енергийното министерство лаконично обясниха, че решението е „свързано с промяна на визията за развитие на дружеството”


От наши източници обаче знаем, че Гогов ще загуби поста си най-вероятно заради огромните дългове, които „Булгаргаз” така и не е събрал от фирмите, с които работи. 


Цифрите сочат, че дружеството има да взима 147 милиона лева, а дължи близо 117 милиона. 


С най-големи дългове към газовата компания – над 111 милиона, е столичната топлофикация. След нея се нареждат топлофикациите в Плевен и Бургас – с по 13 милиона, следвани плътно от „Топлофикация Враца” – с 9 милиона. 


От своя страна, газовата компания дължи сериозна сума на „Овергаз”, както и половин милион на енергийния холдинг. 


Остава и въпросът случайно ли е, че смяната на караула става дни след визитата на шефа на „Газпром” - Алексей Милер, и финалните договорки на България и Русия по „Южен поток”.