Причината - здравният министър е обещал повечето искания на медиците да бъдат изпълнени

Националният протест на лекарите се отлага - поне до следващия четвъртък. Това стана ясно след среща на Лекарски съюз. На нея здравният министър Таня Андреева е обещала, че повечето от исканията на медиците ще бъдат удовлетворени. 


Днес Лекарският съюз трябваше да реши ще протестират ли медиците или не. Основните причини за недоволството са орязаните бюджети в болничната помощ, както и недостигът на средства в бюджета на Здравната каса за догодина. 


По време на срещата обаче здравният министър Таня Андреева е уверила лекарите, че основните им искания ще бъдат удовлетворени. Затова протестите се отлагат - поне докато лекарите по региони се запознаят с новите обещания на държавата.


Заради липса на средства трябваше от септември до ноември болниците да получат само 80 процента от изработената дейност. Здравният министър обаче е обещал:


-    За септември болниците да получат 100% от дължимото 
-    За октомври и ноември оставащите пари да бъдат изплатени до 20 януари 
-    Заплащането на ваксините да премине от бюджета на Касата към бюджета на министерството


Така на практика в Касата остават 27 милиона отгоре. Този ангажимент беше поет още вчера. 


Медиците разчитат също, че бюджетът на Здравна каса ще може да се актуализира още в средата на следващата година.


Медиците са категорични, че при неизпълнение на която и да е от точките, ще преминат към радикални ефективни протестни действия


Лекарите очакват също до в началото на седмицата да получат разчети на обемите и цените на медицинските дейности за следващата година. От съсловието категорично няма да приемат цени, по-ниски от сегашните.