Полицията засече в центъра на София два автобуса с почти 100 души

МВР разкри транспортна схема за превоз на нелегални имигранти от центровете за настаняване в Харманли и Пъстрогор. Чужденците са изведени чрез процедурата "Настаняване на външен адрес". Така всеки ден от двата лагера излизат по няколко десетки чужденци.

 

За целта някой гарантира, че ще осигури на чужденците настаняване на адрес в страната и ще поеме грижата за тях. В момента се проверява се дали не става дума за фиктивни адреси. Нова ТВ разказа за съществуването на тази схема още в началото на седмицата.

 

За незаконната схема за превоз на нелегални имигранти от Харманли до София сигнализираха близките на 17-годишния Али, който беше намушкан пред общежитието в квартал Военна рампа. Неговото семейство е избягало от Пъстрогор по същия начин – адвокат им уредил бележка, че имат адрес в София, на който могат да останат. Уредил им и превоз – автобус, който стоварил заедно с други имигрантски семейства в центъра на София пред джамията. От там те трябвало да се оправят сами.  

 

„От една седмица се наблюдава такъв процес на нерегламентирано идване на бежанци от Харманли с транспорт, който се осигурява от някакъв адвокат, по техни сведения. Товарят ги на автобусите и те идват тук на портала”, обясни Пепи Джоранов, комендант на общежитието.

 

В момента се извършва проверка на схемата добави главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. От полицията съобщиха, че са засекли два автобуса, в които имало почти 100 души –  в района на Централните хали. „Колегите установяват, че идват от Пъстрогор – 97 души, от които 17 сирийци. Имало и много малки деца с тях. Имаме информация, че част от тях незаконно са изведени от тези домове и са подведени и заблудени от тези хора”, посочи Лазаров.

 

Задържани са двама българи и един иракчанин, които се смятат за организатори на схемата. Главният прокурор вече е разпоредил проверка на ситуацията в Харманли.

 

Повече по темата ще научите от видеото.