Основно правило е да знаем правата си

Около 7000 нарушения, свързани с правото на отпуск, са установили от Главната инспекция по труда за първите девет месеца на година. При над 300 от случаите работодателите са глобени, защото действията им са имали негативни последствия върху служителите. 


Един от най-често срещаните проблеми е, че работодателите принуждават служителите си да излизат във фиктивен отпуск. На практика хората са на работа, но по документи са в почивка. 


Друг проблем е, че фирмите карат служителите си да излизат в отпуск в дни, които са удобни за фирмата, но не и за работника. Много често се случва и работодателят да откаже на служителя отпуск, защото няма кой да го замести.


Най-некоректни към служителите си са работодателите в областта на търговията на дребно – от Инспекцията по труда са констатирали над 2000 нарушения. Двойно по-малко са некоректните фирми в ресторантьорството, следвани от сухопътния транспорт,  търговията на едро и производството на облекло.


За да не се стига до нарушения обаче, основно правило е да си знаем правата


До края на годината остават по-малко от два месеца. Точно толкова време имаме и за да изразходваме невзетия платен отпуск от 2011 година. 


„Ако има някой, на когото му е  останал отпуск от 2011 г. и не е успял да го ползва през 2012 г., сега в края на годината, неговият отпуск ще бъде погасен по давност, тоест той ще се загуби и лицето няма да може да го ползва”, обясни Величка Микова от отдел "Правна закрила" към КНСБ.  


Причината е, че платеният отпуск има срок от две години. След тяхното изтичане нито можем да разчитаме на спестената почивка, нито можем да изискваме и парично обезщетение за нея. Затова експертите съветват в годишния график за ползване на отпуски, първо да бъдат вписани старите дни. 


Ранното планиране е важно и според лекарите, които съветват да почиваме по-дълго поне два пъти в годината. В противен случай умората се натрупва и може да доведе до синдрома на прегарянето.
 

А ако вече се е стигнало до тук – само отпускът надали ще помогне, колкото и дни да имаме в резерв. За да не се стигне до там, лекарите отново съветват дори и през работното време да отделяме време за себе си, а формата да избираме сами.