Преподаватели ще подкрепят студентите в „Поход на справедливостта”

Общонационален протест под мотото „Поход на справедливостта” ще започне в 11 часа от Ректората. Организатори са „Ранобудните студенти”, които отново ще поискат оставка на правителството и разпускане на 42-то Народното събрание. Действията им ще подкрепят и преподаватели, а в 17 часа на пл. „Св. Александър Невски” започва митинг-концерт под надслов Вдигни очи. Стоп на псевдо-прехода”.

 

На общо събрание днес студентите, които окупираха "Алма Матер", ще вземат решение и за това как да продължат протестите.

 

Протестното шествие, което започва от Ректората, ще стигне до Министерския съвет и ще се върне обратно покрай Народното събрание. „Ще има различни символни акции, с които ще покажем на онези калпазани в сградата, наречена парламент, че не ги искаме”, каза пред Нова ТВ Ивайло Динев, един от „Ранобудните студенти”. „Акциите ще покажат нашето отношение към целия преход. Надяваме се, че ще бъдем разбрани”.  

 

По думите на Динев подписката, събрана в района на Ректората вече е натрупала около 5 хил. подписа в подкрепа на окупиралите "Алма Матер". Интернет подписките също са привлекли хиляди подписи, а във „Фейсбук” харесванията за действията на „ранобудните” са повече от 25 хил.

 

На днешната годишнина от промените на 10 ноември преподаватели ще подкрепят студентите с протест под надслов „Повече така не може”.

 

„Повече не може така да се живее. От самото начало ние, преподавателите, които подкрепяме студентите, заставаме зад тяхното категорично искане за оставка на това правителство и разпускане на този парламент”, каза за „Събуди се” проф. Мая Грекова. „Защото не може всяка сутрин да се събуждаме с усещането, че още един скандал ще се случи… цялата тази поредица, която всички ние преживяваме всеки ден… Повече наистина не може така”, добави тя.

 

По думите на Грекова протестните действия ще продължат дотогава, докато министър-председателят Пламен Орешарски подаде оставка. „Надявам се този ден, символен за новата история на България, да го подсети, че просто трябва да го направи”.

 

След края на протестното шествие днес ще има общо събрание на студентите, на което ще се разгледат различните варианти за продължаване на съпротивата.

 

Повече за намеренията на студентите и протестиращите ще научите от видеото.