“Ранобудните” ще вземат решение за следващите си действия

Студенти, преподаватели и недоволни от управлението на страната излязоха на протестно шествие на 10 ноември - денят, в който отбелязваме 24 години от демократичните промени през 1989 г. Организатор на общонационалното протестно шествие под мотото „Поход на справедливостта”, което започна в 11 часа, са „Ранобудните студенти”. Акцията им бе подкрепена от преподавателски протест под надслов „Повече така не може”.  

 

След като се събраха на стълбите на Ректората, участниците в демонстрацията блокираха движението на бул. "Цар Освободител" и бул. "Васил Левски" на кръстовището пред Софийския университет. Чуха се шумни скандирания „Оставка!”. Основните искания остават същите - оттегляне на кабинета и разпускане на парламента. По-късно походът мина покрай Народното събрание на път за Министерския съвет, а оттам по бул. "Дондуков".

 

Малко преди 14.30 ч. протестиращите блокираха и движението по "Орлов мост". Цялото пространство от Ректората до "Орлов мост" бе запълнено от недоволните граждани. След това протестиращите продължиха с похода си по булевард „Цариградско шосе”.

 

"Походът на справедливостта" бе предвождан от огромна безформена топка, символизираща проваления преход, която недоволните искаха да върнат на депутатите. Това всъщност се случи при пристигането им пред НС, когато те я метнаха зад металните ограждения, обграждащи сградата. Момче с маска на министър-председателя пък теглеше с верига момиче, наметнато с българското знаме. Интерактивен пърформанс беше разигран в центъра на столицата с голям кашон с надпис "урна", от който се подаваше ръка и всеки желаещ можеше да подаде своя вот на празен бял лист.

 

Към протеста на студентите от Алма Матер се присъединиха и техни колеги от други висши училища. В столицата са пристигнали студенти от Пловдив. „Ранобудните” съобщиха във „Фейсбук”, че са дошли и хора от Великотърновския университет.

 

Протестно шествие с искане оставката на правителството на Пламен Орешарски проведоха и студентите от Бургаския свободен университет. По този начин те се присъединиха към Националния протест „Поход на справедливостта”. Шествието премина по централните улици на Бургас. В него освен настоящи се включиха и бивши студенти на университета, както и граждани подкрепящи исканията на младите хора.

 

След края на протестното шествие в София ще има общо събрание на студентите, на което ще се разгледат различните варианти за продължаване на съпротивата.

 

В 17 часа в столицата се проведоха два концерта. Този пред храм-паметника „Александър Невски” бе организиран от протестиращите, а другият – на пл. „Батемберг”, бе наречен от протестиращи контра-концерт. За да не се стига до конфликти и напрежение, от МВР бяха организирали два пункта за проверки, на които се проверяваха съмнителните според полицаите лица.

 

Повече за протестите на 10 ноември ще научите от видеото.

 

Репортери: Мариан Стоименова и Георги Георгиев