Цената за крайния потребител е 17 стотинки

В Козлодуй потребителите не са наясно защо, след като токът от атомната централа се продава за 4 стотинки на киловат, те плащат няколко пъти повече.

 

Жаклин Петрова живее в къща и плаща всеки месец над 100 лева за ток, т.е. изразходва 400 киловата дневна и още 200 нощна електроенергия. Знае, че от централата един киловат излиза под 4 стотинки и се чуди защо за домакинствата цената е по-висока няколко пъти.

 

Ако страната ползваше само електроенергия от Козлодуй към себестойността би се добавила само таксата за пренос, тази за разпределение и ДДС. Централата обаче произвежда само 35% от електроенергията за страната и участва в енергийния микс с другите производства, които са по-скъпи.

 

„Ние продаваме на 3,9 стотинки, НЕК – по цените на ДКЕВР, след като си получи микса от всички производители, които обезпечават регулирания пазар – продава на 9,5 – 9,6,” обясни изпълнителният директор на централата Иван Генов.   

 

ЕРП-тата пък продават на 9,8 стотинки. Към тази сума се добавят още таксите за пренос, достъп и ДДС. Така хората плащат близо 17 стотинки за киловат.

 

Има ли все пак някаква възможност цената на тока за битови нужди да падне и как? Това е малко вероятно, тъй като НЕК е длъжна да изкупува електроенергия и от по-скъпите източници.  

 

Токът е достатъчно евтин в България. Проблемът на българите не е високата цена на тока, а ниските доходи”, коментира Иван Генов.

 

За пръв път в 40-годишната си история през първото полугодие на настоящата година централата реализира загуби. Причината е във високите цени на преноса. След намаляването им приходите са се увеличили.

 

Повече по темата ще научите от репортажа във видеото.

 

Репортер: Румяна Попова