Той е категоричен, че България е една от най-проевропейски настроените държави в ЕС

„За българския народ вече е ясно, че не може да се оплаква от политиците си единствено в заведенията. Ето че гражданското общество се събужда, става по-активно, съпричастно. Хората показаха сила и кураж в стремежа да защитят позицията си. Те намериха посока, която ги обединява - България е една от най-проевропейски настроените сред държавите-членки на ЕС. Но за съжаление, хората имат усещането, че институциите не постигат резултати в тяхна полза, а само за едно привилегировано малцинство.”


Това заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю на Жан-Батист Ноде за седмичното френско списание Le Nouvel Observateur.


Държавният глава посочва, че протестиращите от февруари са имали абсолютно справедливи искания, които той е подкрепил. По негови думи, при последвалата втора вълна на протести хората излезли на улицата „по един изключително демократичен начин” - с децата си, с внуците си, с детските колички, с колела и с европейския флаг, редом с българския. 


Росен Плевнелиев заявява, че хората ясно са посочили проблемите по време на протестите - работещи институции, справедлива и независима съдебна система, свободни медии и функционираща пазарна икономика, а не икономика от олигархичен тип. 


Нашите институции трябва да бъдат прозрачни, но няма прозрачност, особено в ключова сфера като енергетиката. Там има монополи. Отсъства прозрачност, например, по въпроса с изграждането на АЕЦ „Белене“, посочва още президентът. 


По негови думи, липсва и достатъчна прозрачност по отношение на процеса на взимане на решенията на правителството, тъй като няма ясно коалиционно споразумение между партиите, които подкрепят кабинета. 


На въпрос какво мисли за обвиненията на протестиращите, че „червената мафия” управлява, Росен Плевнелиев отговаря следното:


„Мафията няма определен цвят. Едно е сигурно – това, което наричаме мафия, е болест на демокрацията и тя трябва да бъде излекувана. Ако крием истината, не просто няма да се излекуваме, а нещо повече – ще позволим да се разраства. Аз съм оптимист, защото гражданското общество в България постави много точна диагноза и тя ще ни позволи да излекуваме държавата.”


В даденото интервю Росен Плевнелиев се обявява за дигитализиране на архивите на Държавна сигурност:


„Неогласената история на Държавна сигурност е един от основните проблеми на нашето съвремие. Стават много скандали. Досиетата никога не са били напълно разсекретени. И хората са уморени от полуистини, от спекулации, от верни и неверни обвинения. Желанието ми е всичко да бъде дигитализирано и да бъде публично оповестено в интернет. Този период от нашата история е съвсем скорошен, документите ги има. Българското общество може само да стигне до истината, ако политиците се осмелят да му покажат фактите. Но вместо това правителството иска да премахне Комисията, отговаряща за архивите на Държавна сигурност.”


Относно коментара на руският посланик в Брюксел, направен през 2007 г., че България ще бъде „Троянски кон” на Москва в ЕС, държавният глава категорично отговаря, че България няма да бъде „троянски кон“ на никого в ЕС.

 
България и Русия могат да работят заедно, но само когато има полза и за двете страни и само когато е спазено европейското законодателство. Исторически, нашият национален стремеж и визия винаги са били свързани с Европа. Нашата идентичност е проевропейска. Разбира се, за Русия България има стратегическо значение. Аз бях първият президент, който открито заяви историческия факт, че българските комунисти са предложили на Кремъл да станем 16-та република на Съветския съюз. Не бива да се потулва историята, нито тази на комунизма, нито тази на нацизма, ако не желаем тя да се повтори”, посочва Плевнелиев.


Във връзка с наблюдаването на националистически уклони в последно време, държавният глава посочва, че след пет години икономическа криза някои си играят с популизма, с национализма и със страховете на хората


„България е в тази популистка спирала, тъй като няма политическа воля за намирането на решения на новите предизвикателства. Понякога нещата не могат да останат сиви, а са черни или бeли - или сте за Eвропа, или против нея, или сте за една функционираща демокрация, или за една олигархична икономическа система”, допълва Плевнелиев.


По негови думи, важни ще бъдат следващите европейски избори през 2014 г., тъй като те няма да бъдат между десни и леви, а „за“ или „против“ Европа