Били върнати обаче хора, които преди това не са били в лагерите в Харманлии Пъстрогор

12 от чужденците, които полицията върна в Хасковско, след като беше разкрита схема за незаконен превоз на имигранти, отново са върнати в София


Около 80 от задържаните в София чужденци са в бежанския лагер в Харманли. Те не разбират защо са върнати. Милад Фарха разказва, че е задържан от полицаи, когато излязъл да вечеря. Той бил настанен в хотел заедно с още няколко свои сънародници.


„Ние имаме редовни документи, но полицаите дойдоха и ни отведоха. Изкарахме 24 часа в автобуса и не разбираме какво се случва. За да излезем от лагера, платихме 100 долара на адвокат да ни оправи документите. Тук не става въпрос за измама”, обясни Милад Фарха.


100 долара е платил и Леон Исмаил. И той е изкарал цяло денонощие, без да знае какво става. Излязъл е от лагера преди дни по същия начин.


Дойдоха тук няколко адвокати и всички ние започнахме да плащаме по 100 долара – това си е ежедневна процедура. Всеки ден излизат по два автобуса с бежанци. Вие виждате колко ужасно е тук и всеки си плаща, за да му наемат стая някъде навън и да излезе”, разказа Леон Исмаил.


От Агенцията за бежанците заявиха категорично, че всички, излезли от лагерите в Харманли и Пъстрогор, са с надлежно оформени документи. Оказва се обаче, че тук са доведени и хора, които преди това не са били в лагера.


От транспортната фирма, с чиито автобуси са били превозвани чужденците, обясниха пред Новините на Нова, че са били наети от частни лица. Снощи са предоставили безплатно микробус, с който 12 от чужденците са били откарани отново в София. От полицията отказаха официална информация на този етап. 


От прокуратурата обявиха, че се проверява както процедурата по извеждане на бежанците от лагерите, така и организирането на превоза до столицата. 


Репортер: Димитър Иванов