Те отведоха от лагера две семейства с деца

Четирикратният световен шампион по бокс Ивендър Холифийлд и милиардерът Янк Бари започнаха акция по подпомагане на бежанците в България. Те са наели хотел в покрайнините на София, където ще настаняват сирийски семейства. Днес двамата благодетели посетиха лагера в Харманли, откъдето изведоха две семейства с деца.


Ивендър Холифийлд и Янк Бари пристигнаха в Харманли с делегация от фондацията на милиардера, която подпомага бежанците. Докато обикаляха между фургоните и палатките, те бяха обсадени от чужденците. Холифийлд оприличи лагера на гетото, където той е живял като малък и обясни, че иска да даде пример на останалите хора, които могат да помогнат в тежката ситуация.


След като разбраха, че само две семейства ще бъдат изведени от лагера, бежанците започнаха да се оплакват.


„Тук се държат като животни с нас. Ние не сме тук заради България, ние сме тук заради Европейския съюз, обясниха някои от бежанците.


Милиардерът Бари обаче им обясни, че България няма финансова възможност да направи повече, а Европейският съюз не отпуска достатъчно средства. Той самият обясни, че ще наеме колкото може сгради, в които да приютява бежанци.


„България не е създала тази ситуация, България се опитва да помогне, но е бедна страна. Тук сме, защото аз имам сантимент към България. През Втората световна война тук са спасени много евреи, а аз съм евреин. Затова съм тук – да спасявам бежанците в България с моите пари”, заяви Янк Бари.


Най-щастливи днес бяха семейството на Аби и Рим, която е бременна с четвъртото си дете. Те вече ще живеят в четиризвезден хотел за сметка на милиардера.


Бежанците изпратиха гостите със своеобразен протест, като настояваха по-бързо да напуснат лагера.


Повече гледайте във видеото.


Репортер: Димитър Иванов