Те искат втори кабинков лифт

Жители на Банско, Разлог и Добринище излизат на протест днес. След няколкомесечно затишие бизнесът и местните хора  отново ще блокират пътища със старите искания - развитие на региона като зимна дестинация. Пътната блокада ще бъде на международния път за Гърция, край Симитли, точно в 16 часа.

 

От години банскалии настояват за втора кабинка и още писти. Бизнесът тук е изчислил, че това ще доведе до повече работни места, повече туристи и съответно - повече приходи. А километричните опашки пред лифтената станция ще останат в историята. Само преди два месеца, на среща с бизнеса и местната власт в Банско, вицепремиерът Даниела Бобева се ангажирала да съдейства за разрешаването на проблемите на региона.

 

Два месеца по-късно обаче регионът е в стачна готовност заради неспазено обещание.

 

В 16 часа днес жителите на Банско, Разлог и Добринище начело с кметовете ще блокират международния път за Гърция при Симитли. Исканията - спешна промяна в плана за управление на Национален парк „Пирин”, която да позволи изграждането на втора кабинка и още писти.

 

Срещу изграждането на повече писти над Банско неведнъж са се обявявали еколози и част от хората в региона.

 

От стачния комитет дават десетдневен срок на управляващите да реализират проектите над Банско и Добринище, иначе заплашват с по-крайни действия. 

 

Повече по темата гледайте във видеото.