Ако срокът не бъде спазен, започва събаряне на постройките, които не са декларирани

Последен шанс за узаконяването на сгради. До края на ноември собствениците, които нямат разрешителни за строителство, могат да подават документи в общините. Ако срокът не бъде спазен, започва събаряне на постройките, които не отговарят на изискванията и не са декларирани.


От амнистията най-вече ще се възползват собствениците на строежи край морето или такива, разположени в селата и в квартали, предимно с къщи. Там масово се строят незаконни постройки в дворните места.


На деклариране подлежат всички незаконни строежи, извършени до 26 юли 2003-та година, защото тези, които са извършени след това – не могат да бъдат узаконени – за тях директно се издава заповед за премахване”, обясни инж. Георги Даракчиев от ДНСК.


В благоевградския квартал „Освобождение” проблемът с неузаконените сгради стои от години. Тук почти всеки блок е в заварено положение и все още неузаконен. Такава е ситуацията и с кооперацията на Мими Шоргова, намираща се на улица „Шар планина“.


„Ние живеем от 2002-ра година в тази кооперация, в заварено положение, с неоправени документи. Подадени са документите и се надявам, че ще смогнем да получим нужните документи и да узаконим кооперацията”, обяснява Мими Шоргова.


За да узакони жилището си, Мими Шоргова е подала всички строителни документи, както и заявление до главния архитект на общината, в което е посочила кога е строен блокът й.


Собствениците на сгради без книжа, строени до 31 март 2001 година, трябва да са спокойни, защото постройките със сигурност ще попаднат в режим на търпимост и за тях краен срок за узаконяването им няма. За всички останали амнистията приключва в края на месеца.


Повече по темата гледайте във видеото.