От догодина месечната помощ за отглеждане на дете се увеличава от 35 на 50 лева

Над 325 хиляди деца ще получат по-високи детски догодина. Правителството реши да увеличи размера на месечната помощ, но само за второ дете. 

 

От догодина месечната помощ за отглеждане на дете се увеличава от 35 на 50 лева, но само за второто дете в семейството. Близо 19 000 обаче са близнаците  у нас –  и при тях размерът на детските ще се промени.

 

„По отношение на децата, които са в резултат на многоплодна бременност – едновременно раждане на 2 - 3 и повече деца, за тях се прилага подход, който предлага увеличение на този размер със 150 на сто”, каза Лазар Лазаров, зам. – министър на труда и социалната политика.

 

Тоест – от догодина всяко едно от децата ще може да разчита на месечна добавка от 75 лева. Посетихме една детска градина, в която има две двойки близнаци - Кристина и Силвена. Родителите на момичетата от догодина ще взимат по 150 лева детски месечно. Въпреки увеличението и тези пари няма да стигат.

 

В семейството на момчетата пък помощ няма да има. Защото на детски имат право само семействата с ограничени доходи. Бащата на Дими и Момчил е капитан – заплатата му е висока, но се прибира рядко. Така на практика момчетата растат без родител.

 

Увеличение на месечните социални помощи от догодина ще има и за децата с увреждания. Техните детски ще станат 100 лева месечно. Без промяна пък остават децата, които са настанени при близки, роднини или приемни семейства. И следващата година те ще взимат по 35 лева.