Темата на срещата беше 24 години от 10-ти ноември

Президентът Росен Плевнелиев инициира среща с президентите на България и с председателите на Народното събрание от началото на прехода до днес. Темата на срещата е 24 години от 10-ти ноември и равносметка на случилото се през годините. 

 

Преди 24 години ЦК на БКП освобождава Тодор Живков от най-високата длъжност -  генерален секретар в партията. Длъжност, която той заема цели 35 години. Тази дата се възприема като начало на прехода на България към демокрация и пазарна икономика.

 

"През последните 24 години постигнахме много, но и много не успяхме да реализираме като общество и държава! Мрачната сянка на комунизма и тоталитаризма с лагерите, репресиите и смазването на милиони човешки съдби остана назад в историята", заяви президентът Росен Плевнелиев.

 

Според държавния глава освен политическа, преходът е донесъл и икономическа промяна. 

 

„С връщането на частната собственост бе премахната една историческа несправедливост!”, заяви Плевнелиев.

 

Липсата на справедливост, доверие към партиите и институциите, ниският жизнен стандарт и безработицата са сред неуспехите на прехода.

 

„Не успяхме да изградим възможности и среда, които да накарат младите хора да не напускат родината и да развиват своя потенциал тук", коментира президентът. 

 

Нужни са реформи в здравеопазването, образованието и съдебната система, бяха единодушни всички управници.

 

„Корупцията, олигархията и монополите са пречки за пазарната икономика! Малките и средни предприятия са 99,9 процента - те са важните, а не една група влиятелни бизнесмени”, смята още Плевнелиев.

 

„Проблемът на проблемите е разделението в нацията. Много изострена фаза на противопоставяне. Докарахме го дотам, че имаме граждани срещу контраграждани!"

 

Срещата уважиха всички парламентарни председатели от зората на демокрацията, както и президентът Петър Стоянов. 

 

Държавните глави Георги Първанов и Жельо Желев не успяха да присъстват.