ООН изрази опасение, че стихията е взела над 10 000 жертви

Спасителните екипи се опитват да стигнат до засегнатите от тайфуна „Хаян” селища в централната част на Филипините. Притесненията им обаче са свързани с приближаването на нов атмосферен фронт

 

ООН изрази опасение, че стихията, която опустоши островната държава в петък, е взела над 10 000 жертви. До момента е потвърдена смъртта на близо 1800 души. Световната организация предупреди, че трябва да се очаква най-лошото за окончателните данни.

 

Непосредствената грижа на спасителните екипи е да осигурят помощ за оцелелите в отдалечените места. По данни на ООН 660 000 души са останали без покрив заради бурята, а засегнати от бедствието са близо 10 милиона души. Много населени места остават откъснати от света. Най-тежко пострадал продължава да е Таклобан, където според местните власти жертвите са близо 10 хиляди. 

 

Хиляди оцелели от тайфуна се трупат на опашки на местното летище, в опит да напуснат града. Международната общност се мобилизира в помощ на пострадалите. 

 

САЩ и Великобритания изпратиха самолетоносач и бойни кораби в подкрепа на хуманитарните операции на Филипините. Русия и Канада изпращат самолети, а ООН отпусна 25 милиона долара.