Протестиращи събориха част от загражденията около Народното събрание

След сблъсъци с окървавени и петима задържани, напрежението около парламента продължи да нараства. Ден на бурни протести бе последван от нови опити на недоволните от управлението да нахлуят зад загражденията около Народното събрание тази вечер.

 

При един от многократните щурмове беше съборена част от металните прегради, разделящи протестиращите от парламента, в който вече няма депутати. Преди броени часове те бяха изведени през осигурен от полицията периметър по бул. "Цар Освободител".

 

Малко след 19:00 часа в един от проблемните сектори между демонстрантите и Народното събрание остана само верига от полицаи. Участници в протеста застанаха срещу тях с вдигнати ръце, за да покажат, че не искат да се стига до насилие. Въпреки това от тълпата към служителите на МВР полетяха предмети и бутилки, а срещу оградата бяха изтласкани кофи за смет. Най-малко 12 души са задържани за противообществени прояви, съобщиха по-късно от МВР.

 

Страстите постепенно се успокоихаЧаст от демонстрантите заявиха пред камерата на Нова ТВ, че целта им е да окупират законодателния орган и утре да не допуснат вътре народните представители. Други обаче казаха, че искат само да паднат загражденията около парламента, който по думите им принадлежи на хората.

 

Към 21:30 полицията започна да изтласква протестиращите от пространството пред парламента. Маневрата продължи около 45 минути и демонстрантите бяха изтласкани до Ректората на Софийския университет.

 

И през деня напрежението неколкократно ескалираше и ситуацията заплашваше да излезе извън контрол. Под ударите на протестиращи и полицаи попаднаха и репортерите на Нова ТВ.

 

Сблъсъците започнаха още от сутринтаСблъсъците около парламента започнаха още сутринта, когато полицаите се опитаха да изтласкат живата верига от протестиращи далеч от металните заграждения. Напрежението ескалира на няколко пъти, като при сблъсъците някои от протестиращите пострадаха. С всяка изминала минута до момента, в който депутатите трябваше да излязат от сградата, полицейският кордон се увеличаваше, а напрежението сред протестиращите растеше.

 

Докато депутатите заседаваха, протестиращите строяха барикади от метални контейнери и решетки, а от всеки изход плътни вериги от хора очакваха политиците. Малко преди 16 часа автомобили с народни представители започнаха да излизат от парламента. Последни от сградата на законодателния орган излязоха депутатите от ГЕРБ. Те също попаднаха под окупацията на протестиращите.

 

Последно обновена информация в 23:45 часа.

 

Подробности за протеста около парламента ще научите от видеото.

 

Картина от високо от площада пред Народното събрание гледайте на kamerite.bg

 

Репортери: Марина Стоименова, Георги Георгиев, Яна Николова