Стихията е оставила без дом около 600 000 души

Броят на жертвите на тайфуна "Хаян" във Филипините по данни на официалните власти достигна 2275 души. Стихията е оставила без дом около 600 000 души. На фона на мобилизацията на международната общност в помощ на пострадалите, зачестяват случаите на мародерство в търсенето на храна.


Отчаянието на пострадалите от тайфуна "Хаян" във Филипините, които не могат да получат помощ, продължава да расте. Оцелелите в най-силно засегнатия град Таклобан се трупат на летището, молейки за храна и вода и търсят възможност да избягат от царящия след бурята хаос.


Въпреки че над 30 държави обещаха помощ, разпределението на хуманитарната помощ се сблъсква с много проблеми като например непроходимите в много райони пътища.


Местните жители прибягват все по-често до мародерство в търсене на храна. Осем души загинаха при разграбване на склад с ориз на филипинския остров Лейте, който пострада най-тежко от тайфуна Хайян.  


Полицаи и войници, охраняващи склада, се оказали безпомощни пред разярената тълпа от няколко хиляди души, която щурмувала склада. Осем от нападателите загинали под отломките на стена от сградата, която се срутила по време на разграбването.  


Междувременно президентът на Филипините Бениньо Акино призна, че първоначалните предположения за около 10 хиляди жертви са преувеличени.  


В интервю за американската телевизия Си Ен Ен той заяви, че данните до момента за около 2000 загинали. Той уточни, че броят на жертвите може да нарасне, като все още не са получени данните от 29 общини.