За първи път се предлага да бъде въведено машинното гласуване

„С новите изборни правила сме се постарали да осигурим равнопоставеност на всички участници в изборите, като сме предвидили намаляване на депозитите за участие в изборите, намаляване на изискуемите подписи за регистриране на кандидати и равен достъп до обществените медии”, заяви зам.-председателят на Народното събрание и председател на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс Мая Манолова на среща с делегация на Венецианската комисия.

 

За първи път се предлага да бъде въведено гласуване с преференции, машинното гласуване. Предвижда се отпечатването на бюлетините да става в печатницата на БНБ под контрола на Централната избирателна комисия и Министерството на финансите. Предлага се също така бюлетините да бъдат с номера, които да се отстраняват непосредствено преди пускането им в урната, както и постепенно преминаване към активна регистрация. 

 

За първи път се предвижда лица с двойно гражданство да могат да се кандидатират за местни и избори за членове на Европейския парламент от Република България, уточни председателят на Временната комисия за изработване на проект на нов Изборен кодекс.

 

“Очаквам до края на ноември парламентарните групи да внесат в парламента предложенията си по проекта на нов Изборен кодекс”, заяви зам.-председателят на Народното събрание, информира БГНЕС.

 

Мая Манолова съобщи, че в работата по него са участвали представители на повече от сто неправителствени организации, организирани са били осем големи публични обсъждания, включително и в пленарната зала. Освен това са били получени повече от 200 писмени предложения от неправителствени организации и граждани. Тя уточни, че в него са отразени и всички забележки, направени от Венецианската комисия, по изборното законодателство до момента.