Облачно и мрачно ще е през целия четвъртък

И утре промяна на времето не се очаква, а захлаждането ще продължи. През целия ден над страната ще бъде облачно и мрачно, а в низините и котловините видимостта ще е намалена. В някои райони ще има и слаби ръмежи, а с умерен  североизточен вятър над страната ще продължи да навлиза хладен въздух.

 

Минималните температури ще са между 6 и 11 градуса, а през деня ще достигат от 11 до 16 градуса.

 

В планините ще е облачно и мъгливо със слаби валежи от дъжд, а над 2 000 метра от сняг. Ще духа до умерен вятър от изток - югоизток. И там температурите ще се понижават. Максималната на 1 500 метра ще е около 4 градуса, а на 2 500 - минус 1.

 

Причината за захлаждането у нас е пренос на хладни въздушни маси от североизток. Зимата обаче напомня за себе си и в по-голямата част от Западна и Централна Европа, където също навлиза студен въздух от север. Температурите в повечето европейски столици трудно ще превишават 10 градуса, а в Русия максималните ще са около и малко над нулата.

 

Освен студа, там на много места се очаква и сняг, който ще натрупа до 5-10 сантиметра. Сняг ще вали и на Скандинавския полуостров и в Алпите, а на запад и по Средиземноморието ще превалява дъжд.

 

У нас в петък ще остане предимно облачно със слаби ръмежи в планините и източна България. Ще духа умерен североизточен вятър и захлаждането ще продължи. В събота облаците ще се разкъсат и вятърът ще отслабне, но ще остане сравнително хладно. В неделя и понеделник сутрин ще е студено и мъгливо, а следобед ще е предимно слънчево.

 

Във вторник южният вятър ще се усили и слабо ще се затопли, но от запад облаците ще се увеличат.

 

Повече за времето ще научите от прогнозата във видеото и на Sinoptik.bg