Управляващите не отрекоха да са получавали такъв имейл

Скандал в парламента заради имейл с указания, изпратен до депутатите от БСП. Според някои това е просто информационен материал. Други обаче го оцениха като пропаганда за дискредитиране на протестите срещу властта. Управляващите не отрекоха да са получавали такъв имейл, но не намериха нищо смущаващо в съдържанието му.

 

Опорните точки бяха възприети като инструктаж от страна на МВР към политиците от БСП как да коментират протестите. Според текста, публикуван в сайта Бивол, за техен организатор трябва да се сочат ГЕРБ и близки до тях икономически кръгове. Твърди се, че демонстрантите са вандали, а не студенти. И че най-нашумелият пострадал от сблъсъците с полицията във вторник не бил "добре с главата".

 

„Изтича нещо тайно, аз не мисля, че става въпрос за нещо тайно. Какъв е проблемът? Какво нередно има в това - просто една гледна точка”, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков. 

 

Не така видяха нещата от ГЕРБ.

 

„Отвратителен пасквил за манипулиране на обществото по изпипаната технология на Държавна сигурност, сътворена от бившите комунисти”, коментира Ирена Узунова от ГЕРБ.
Повечето управляващи твърдяха, че не са получавали материала. Други - че той е с чисто информативна цел, а стилът му си е проблем на неговия автор.

 

„Не съм го чел, но предполагам ме познавате - аз не се ръководя от опорни точки, за мен би било обидно”, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. На въпрос редно ли е МВР да пише политически опорни точки, той отвърна: „Ако са политически, не е редно”.

 

Председателят на „Коалиция за България” Сергей Станишев също отказа коментар с аргумента, че той от опорни точки не се нуждае.