Според тях, ако промените бъдат приети, касата ще бъде подчинена на държавата

Пациентски организации остро разкритикуваха готвените промени в управлението на Здравната каса. А именно -  намерението на депутатите от БСП и ДПС да увеличат броя на представителите на държавата в ръководството на институцията.

 

Според тях, ако промените бъдат приети, касата ще бъде подчинена на държавата, което ще доведе до корупция и липса на публичност и контрол.

 

В момента важните решения в Здравната каса, например актуализацията на бюджета й, се взимат от Надзорен съвет. В него влизат 9 души – 4-ма представители на държавата, 4 – ма представители на синдикати и работодатели и 1 представител на пациентите. С готвените промени Надзорният съвет ще бъде преименуван на Управителен, а разпределението ще се промени – представителите на държавата ще станат 5.

 

От пациентските организации се опасяват също, че между първо и второ четене в парламента и представителят на пациентите ще бъде отстранен от Управителния съвет на Касата. Така на практика няма да има кой да защитава правата на здравноосигурените. Предлаганите промени всъщност не са нови – с този модел беше управлявана Касата и по времето на тройната коалиция. Затова пациентските организации твърдят, че са добре запознати с последствията.

 

Законопроектът вече беше приет на първо четене от депутатите в парламентарната комисия по здравеопазване. Въпреки това вносителят на промените – червения депутат Емил Райнов – днес отказа да коментира мотивите си пред камерите ни.

 

И все пак - ако законопроектът бъде приет, от пациентските организации ще настояват за президентско вето.