Премиерът призна за оперативни данни за държавни служители, участвали в протеста

Управляващите уволняват държавни чиновници, които участват в протестите и изразяват политически пристрастия. Това стана ясно от изказване на премиера Пламен Орешарски. От думите му разбрахме още, че държавата събира и оперативни данни за служители, които протестират.

 

До признанието, че се освобождават държавни служители, се стигна по време на среща с протестиращите от зимата, една сериозна част от тях сега подкрепят властта. От тях беше поставен въпроса защо се допуска чиновници да работят срещу правителството.

 

„Стремим се да подбираме най-добри кадри - сигурно не винаги успяваме, за да можем да освободим администрацията от политически пристрастни фигури. Досега има няколко случая - обществото разбра, че са преки участници на случващото се пред тази сграда или други, за които има оперативни данни”, заяви Пламен Орешарски.

 

И тъй като ставало въпрос именно за оперативни данни премиерът предпочете да се въздържи и да не посочи имена. „Стремим се да се освобождаваме от такива хора”, добави той.

 

Не стана ясно всъщност до момента има ли наказани и колко, както и как точно са събирани оперативните данни.