Така напрактика се замразяват стотици милиони

Европейската комисия спира временно плащанията за България, предвидени по оперативна програма "Околна среда", стана ясно преди минути. Така напрактика се замразяват стотици милиони. Причината - проблеми при възлагането на поръчки.

 

Решението е било взето заради установени проблеми в начина на работа по програмата. Установени са слабости със системата за обществените поръчки, както и при проверките на процедурите по тези поръчки, информират от БТА.


ЕК отбелязва, че спирането на разплащанията е предпазна мярка, често използвана за избягване на опасността от плащане, там където съществуват опасения за законността или редовността на разходването на средства в държава от ЕС.


Досега комисията е изпратила над 140 писма за спиране от началото на годината, почти за всички държави от общността”, уточнява говорителят на еврокомисаря по регионалната политика Йоханес Хан.


Процедурата предвижда възобновяване на плащанията след удовлетворително прилагане на необходимите мерки.

 

Наложената мярка от Европейската комисия по отношение по Оперативна програма „Околна среда“ бе очаквана с оглед действията на изпълнителната власт в изминалите две години. Това се посочва в изявление на кабинета на заместник министър-председателя и министър на правосъдието Зинаида Златанова по повод решението на ЕК за временно прекратяване на плащанията за България по ОПОС.

 

Подробности по темата ни гледайте в късната емисия от 23:30 часа.