Изборите не са страшни, смята социологът Цветозар Томов

„Ако продължаваме по този начин, летим към поредица от избори всяка година, поредица от недоволство, докато накрая не се появи някой, който да ни измете всичките, или към гражданска война”, заяви в предаването „На светло” депутатът от „Коалиция за България” Георги Кадиев.

 

Според него обществото до такава степен разделено, че той не би предприел действия за разделение, а именно изборите сега биха довели до това. 

 

„Студенти казаха, че ще продължат да протестират и със следващите, и с по следващите. Обществото иска радикална промяна, но няма субект, който да я носи”, заяви Кадиев.

 

Ситуацията в страната„Изборите не са страшни”, смята от своя страна социологът Цветозар Томов. „Съгласен съм, че политическата криза няма да се реши само с едни избори, защото е много дълбока. Но едни избори ще дадат възможност да спадне социалното напрежение. А в момента сме в мъртва хватка”. 

 

Според Томов обществото не иска да бъде управлявано, както досега и протестите са насочени именно срещу недоразвитата демокрация в България. 

 

 

„В момента това управление задълбочава този разлом. Опитва се да реставрира тоталитарни практики”, смята социологът. 

 

Цветозар Томов коментира още, че „не може да се допуска в европейска страна такъв терор, какъвто видяхме миналата седмица”.

 

Според Цецка Цачева обаче няма друга възможност освен избори.

 

„Да, възможно е да влезем в спирала от избори, това може да носи негативен ефект върху развитието на държавата, но сме длъжни да минем през това чистилище”, смята Цачева. 

 

Запитан дали не му идва да си подаде оставката, Кадиев заяви, че му идва, но няма, за да е „трън в очите на всички”. 

 

„В момента това управление започва да създава впечатлението за масово политическо насилие. Това хората го разбраха за 2 седмици”, смята Цветозар Томов. „Една власт, която не поема отговорност, поражда възмущение”. „В момента това управление започва да създава впечатлението за масово политическо насилие. Това хората го разбраха за 2 седмици”, смята Цветозар Томов. „Една власт, която не поема отговорност, поражда възмущение. Преди оставката на това правителство е невъзможно да заздравее раната, нанесена на 14 юни ”.

 

Повече по темата гледайте във видеото!