На България ще й се наложи да плаща от собствения си бюджет над 200 милиона лева

Плащанията по програма „Околна среда” са замразени. Брюксел обяви решението си късно снощи. То, оказва се, не е изненада за българските власти. Министърът, отговарящ за еврофондовете Зинаида Златанова, от дни предупреждава, че Комисията ще ни спре парите, заради нарушения, допускани по времето на ГЕРБ. От ГЕРБ пък категорично отхвърляха тези критики. 

 

На фона на споровете кой е виновен за поредното замразяване на европари за България - настоящи или бивши - някак си в страни остава въпроса какво означава това.  

 

Според министрите, отговарящи за еврофондовете и за околната среда, на България ще й се наложи да плаща от собствения си бюджет над 200 милиона лева - толкова са парите които трябва да се разплатят до края на годината. 

 

При замразени средства по програмата, поне за няколко месеца това означава, че правитерлството ще трябва да ореже други разходи, предвидени до края на 2013-та, за да плаща по екопроекти. След време Брюксел може да възстанови тези плащания - въпросът е дали ще убедим Европа, че вече харчим европарите прозрачно.

 

Според експерти последиците реално може да се две. България да загуби всички пари, които има да усвоява или част от тях.