Кампания по кръводаряване започва днес във Военно-медицинска академия

Днес започна кампания по кръводаряване във Военномедицинска академия и Националния център по хематология. Поводът е Световният ден, в който отдаваме почит на загиналите във войната по пътищата. 

 

Кампанията продължава една седмица. Организатори са Българската асоциация на пострадалите при катастрофи и Българският червен кръст. 

 

При катастрофа, независимо от скоростта, колата спира. Всичко останало обаче продължава да се движи. Същото е и с нашето тяло. Дори и с най-голямата защита ние сме уязвими. 

 

Един миг невнимание, употребата на алкохол, високата скорост или липсата на колан може да струват живота ни и този на останалите.

 

Черната статистика на "войната по пътищата" е стряскаща. Само от началото на годината произшествията у нас са над 6000. Ранените - над 7600, а загиналите - 519.

 

Проблем за спасяването на много от пострадалите се оказва липсата на кръв. Много малко са доброволците, които даряват кръв в центровете по хематология. За съжаление много от пострадалите не могат да бъдат спасени, заради липсата на кръв.

 

Едва 21 на 1000 души са готови да дарят безценната течност. Ето защо е и акцията във Военна болница, която продължава до 24 ноември.