Страната ни все още е сред водещите по употребата на този вид лекарства

В сезона на грипа специалистите съветват да се внимава с антибиотиците и да не се самолекуваме. Оказва се, че страната все още е сред водещите по употребата на този вид лекарства – особено в болниците. А прекомерната употреба на антибиотици прави лечението ни все по-трудно.

 

Всъщност пием антибиотици точно колкото германците и по-малко от италианците например, отчитат лекарите. Разликата с другите европейски страни, обаче – тук три пъти повече антибиотици се дават в болниците, а именно там се появяват най-много резистентни бактерии.

 

„90% от повдигнатите обвинения за грешки в болници и за смърт на пациент за свързани с инфекции. Това показва колко са важни и ако бъдат правилно употребявани – по-малко хора умират или боледуват по-често”, казва професор Тодор Кантарджиев.

 

Преди да започнем да приемаме антибиотик – най-важно е си направим микробиологични изследвания, за да се установи кой препарат е най-подходящ, съветват лекарите.

 

Освен това специалистите съветват – да не се самолекуваме и да не спираме или намаляваме дозата, спрямо това което ние предписал лекаря.