Финансовият министър Петър Чобанов не се ангажира с точна сума от бюджета

Страната ни ще продължи да плаща по еко проекти, въпреки че Брюксел замрази средствата по програма „Околна среда”.

 

Финансовият министър Петър Чобанов не се ангажира със сума, която ще може да се отдели от бюджета през последните месеци.

 

"За да продължи нормалният процес, което е важно както за бенефициентите, така и за икономиката, правим всичко възможно да възстановим плащанията в ускорени срокове. Тази седмица ще бъдат представени конкретни мерки и действия за справяне със ситуацията. Като цяло нямаме намерения да прекратяваме плащания", коментира Чобанов.

 

Според министъра на околната среда Искра Михайлова само до края на тази година имаме да плащаме около 250 млн. лева.

 

В края на миналата седмица Брюксел спря финансирането. Въпреки, че изграждането на дадена пречиствателна станция се финансира от Европа - трудно самият строеж може да се остави да стои с месеци и да чака размразяване на плащанията. Именно заради това държавата ще поеме тези разходи с надеждата те после да се покрият от Европа.

 

Според разчетите на министерството на околната среда има има няколко варианта. При най-оптимистичния ще трябва да се простим с около 30 милиона лева. Възможно е да загубим и 120 милиона. В най-лошия случай губим над 250 милиона.

 

Съществува, обаче и още по-черен сценарий - да ни се наложи да връщаме вече усвоени пари. Държавата готви план, как да реагира според това колко пари ще загубим и колко ще се забавим с усвояването.

 

Хората в Монтана съвсем не приемат така спокойно замразяването на евро-плащанията. Ако проектът за водния цикъл там се блокира, градът ще остане разкопан. Там се изпълнява един от най-скъпите проекти по програма околна среда. Водният цикъл на Монтана струва над 54 милиона лева До момента са завършени едва 15 процента от строително-ремонтните дейности. Според кмета на града не бива заради нарушенията по други проекти да страдат изрядните.

 

Според изпълнителя на проекта засега работата няма да спира. Ако обаче следващия месец в сметките на фирмата изпълнител няма пари, работата им ще трябва да спре.

 

По рано днес се появи и информация, че може да има спрени средства и от Европейския социален фонд. Информацията беше опровергана.