Идеята е факт във Франция

Според депутата от „Коалиция за България” Петър Кънев сливането на почивките не е ефективно. Идеята е вместо да ги отработваме през следващия уикенд, те да бъдат за сметка на годишния ни отпуск. По този начин стояли нещата във Франция. 

 

Петър Кънев сериозно се усъмни в ползата от работните съботи. 

 

„От обяд са задръстени околовръстните шосета в събота. Френският модел е: отнемат се от отпуските, когато правим сливания, се намаляват отпуските. Разберете, ние непрекъснато продаваме някакво „ноу хау” и продаваме „донт ноу”, каза Кънев.

 

В защита на идеята си Петър Кънев се позова на информация на икономист отпреди две години. Ето как стоят нещата по света според нея - на сериозен брой официални празници се радват японците – цели 16 на година. В Европа техният брой е средно 10 дни. А у нас – 13. 

 

Към тях обаче прибавяме и дните за платен годишен отпуск. На Стария континент работещите се радват на между 25 и 30 почивни дни годишно. За сравнение – в Китай почиват доста по-малко – между 5 и 10 дни, като с повече се ползват служителите със стаж от над 10 години. 

 

В Съединените щати пък работодателите не са задължени да дават платен отпуск на работещите. Най-често обаче американците използват около 15 дни на година. 

 

Като добавим това към официалните празници, се оказва, че Китай е най-усърдно работещата страна в света, а във Франция мързелуват повечко. 

 

С това обаче сметката за почивните дни не свършва. Не трябва да забравяме и болничните - при тях България се изкачва на върха на класацията – с цели 22, които можем да ползваме, ако сме болни. 

 

В другата крайност са Китай и Япония, където работодателите не са задължени да плащат на служителите си, когато взимат болничен. 

 

Така, като теглим чертата, страната ни се оказва на върха на класация – с 55 дни годишно, в които имаме право да почиваме.