От началото на 2014 г. ще пораснат и заплатите на работещите в БДЖ

Билетите за влаковете поскъпват от 1 януари. Увеличението на цените за пътническите и бързите композиции ще е с 5%, а при експресните влакове цената на билетите ще скочи със 7 на сто. И още една промяна от Нова година - заплатите на работещите в БДЖ ще се повишат. 

 

Билетът от София за Бургас с бързия влак ще се повиши с лев от Нова година и ще стане 20 лева само в едната посока. Ако пътуваме с експреса, ще трябва да доплатим още два лева към сегашните 23. Най-малко, със стотинки, ще е увеличението при кратките дестинации.

 

„Общото увеличение ще бъде в рамките на около 5 процента. Като за някои линии то ще е по-голямо, а за други няма да има практически никакво увеличение. Най-голямото увеличение ще е главно по експресните линии”, обясни министърът на транаспорта Данаил Папазов. 

 

Така от Нова година ще харчим повече, пътувайки с железниците. Най-чувствително поскъпването ще усетят тези, за които влакът е единственото превозно средство.

 

До дни се очаква ръководството на БДЖ и синдикатите да подпишат новия колективен трудов договор. От него зависи и повишението на заплатите за работещите в железниците. Увеличението ще е средно с 5% .

 

Транспортният министър увери, че на този етап нови съкращения в железниците няма да има.

 

Репортер: Благой Бекриев