Това ще позволи на милиони семейства в страната да имат по две деца

Китай облекчава политиката "едно семейство - едно дете", въведена преди три десетилетия. Това ще позволи на милиони семейства в страната да имат по две деца.  В Китай живеят един милиард и 400 милиона души. 

 

Семействата, в които единият от партньорите е единствено дете, ще имат възможност за второ дете.  Досега хората, живеещи в градовете, имаха право на второ дете, ако и двамата родители нямат брат или сестра. 

 

За жителите на селските региони второто дете беше възможно, само ако първото е момиче. Запазват се обаче глобите и наказанията за нарушаване на закона. До момента обаче не е ясно откога новата политика ще влезе в сила. 

 

Властите намекнаха, че това ще стане скоро, но всяка провинция сама ще решава за точната дата. В райони, където е по-вероятно хората да се възползват от облекчението, социалните служби ще окуражават двойките да не бързат с второ дете. 

 

Мярката е само част от пакета реформи, обявен след ключова среща на Китайската комунистическа партия. Плановете за промяна на тази политика бяха обявени още преди пет години. Тогава се появиха опасения, че стриктният контрол върху раждаемостта, ще подкопае икономическия растеж и ще доведе до бързо застаряване на населението.